.:: WaDi aL QuRRa' ::.

BISMILLAH... IQRA!.. AFHAM!.. AMAL!... Dunia ini adalah perlembahan yang subur dengan ilmu YANG MAHA KUASA... Jika bukan kita yang mengusahakan dan menuainya... Siapa lagi yang lebih berhak?...

Ramadhaniyyah VS Rabbaniyyah

Bismillah...

Maksud firman Allah SWT :
" Bulan Ramadhan, yang pada bulan itu Al Qur’an diturunkan sebagai petunjuk buat manusia dan penjelasan tentang petunjuk itu, dan sebagai pemisah (yang haq dan yang batil)"
al Baqarah : 185

Alhamdulillah wa syukurlilah, dengan kuasaNya, dengan rahmatNya, dengan izinNya, di kurnia lagi sedetik waktu untuk kita meluang masa melayari kehidupan. Buat Baginda junjungan, Muhammad Rasulullah, jangan alpa selawat dan salam, insyaAllah.

Wadi al Qurra' menyepi lagi seketika, dan sudah kedengaran suara2 tidak puas hati oleh kerana terpaksa menyapu sawang2 yang ada ketika memasuki teratak dhoif ini, afwan, tiada alasan, hanyalah kemalasan. Namun detik ini, ana luangkan sedikit masa, bagi sedikit perkongsian. Tiada lain, tujuannya bagi mengalu ngalukan Ramadhan Kareem!. Sudahpun lewat seminggu Ramadhan melintasi, ana akui mungkin terlewat tapi tidaklah terlambat, Marhaban ya Ramadhan!

Ana mulakan saja, ketika mana Ramadhan hampir menjelma, ada sesuatu yang menggangu , ya, sudahpun gegendang telinga ini menangkap lagu2 hari raya, dan ia amat mengganggu. Bukan kerana lagunya tidak indah dan merdu, namun ana sedikit kurang senang melihat gaya sebegini, sudah beriya benarkah mahu menyambut hari raya, dah sudah benar2 tidak sabarkah mahu meninggalkan Ramadhan?...jika ya, maka inilah natijahnya kesan pembawaan hedonisme semata, duniawi tanpa ukhrawi, jasmani tanpa rohani, semoga Allah melindungi semua.

Tidaklah ana mahu panjangkan bicara itu, sekadar muqaddimah dan ingatan, kepada diri sendiri terutamanya. Pokoknya saat ini, bicara di Wadi al Qurra', mahu mengupas sedikit sebanyak soal tajuk utama di atas, Rabbaniyyah VS Ramadhaniyyah, insyaAllah. Begini Qurra', pasti indah, tiba saja Ramadhan, maka akan terlihatlah begitu ramai manusia berduyun2 mahu berinfaq sana sini, ibadah siang malam, Quran tidak lekang ditangan, dan pelbagai lagi gayanya. Ya, sememangnya ada anjuran bagi menambah baik amalan dan kebajikan di bulan penuh rahmat ini, ia sememangnya ada!...malah amat2 dituntut!

Maksud sabda Rasulullah SAW :
Dari Ubadah bin Ash-Shamit, bahwa Rasulullah saw pada suatu hari, ketika Ramadhan telah tiba bersabda: " Ramadhan telah datang kepada kalian, bulan yang penuh berkah, pada bulan itu Allah swt memberikan naunganNya kepada kalian. Dia turunkan RahmatNya, Dia hapuskan kesalahan2, dan Dia kabulkan do’a. pada bulan itu Allah swt akan melihat kalian berpacu melakukan kebaikan. Para malaikat berbangga dengan kalian, dan perlihatkanlah kebaikan diri kalian kepada Allah. Sesungguhnya orang yang celaka adalah orang yang pada bulan itu tidak mendapat Rahmat Allah swt "
HR : ath Thabarani

Bulan Ramadhan sememangnya bulan penuh rahmat, dilimpah2kan pahala amal kebajikan, doa2 mustajab, dibelenggu syaitan laknatullah, dosa2 diampunkan. Inilah juga satu2nya bulan yang diwajibkan berpuasa dan di sunnahkan solat tarawih padanya. Lihat saja di masjid2 pada malam harinya, solat tarawih di tunaikan, saff2 yang sebelumnya kosong bahkan lompong di sana sini, kini penuh rapi tersusun cantik. Tidak ketahuan mana datangnya manusia2 ini, hendak dikata malaikat, pernah jumpa main dam di warung kopi, hendak dikata jin, pernah bertembung memancing di ikan di sungai, sungguh!...tidak pasti mana datangnya.

Apapun keadaanya, ini menunjukkan masih ramai yang punya rasa bertuhan, menyedari diri sebagai hamba yang dhoif, masih memerlukan rahmatNya bagi menjamin tempat terbaik disana nanti. Alhamdulillah, rupanya dalam budaya hedonisme, sekularisme dan liberalisme yang menghimpit dewasa ini, masih ada lagi hati2 yang sehingga kini kekal mengakui kehambaan. Inilah fitrah kejadian manusia, yang tidak dapat tidak akan punya rasa adanya pencipta yang Maha Kuasa.

Namun, setelah sedikit gembira melihat gelagat manusia di bulan mulia ini, ana menjadi sedikit takut dan kurang senang. Ana menjadi takut melihat begitu banyaknya kebajikan dan amalan yang dilakukan di bulan Ramadhan, ana menjadi kurang senang ketika mana melihatkan kesungguhan ibadah setiap manusia di bulan rahmat ini. Tolong jangan katakan ana tidak suka melihat setiap dari itu, cumanya, risau ini hadir oleh asbab yang tertentu. Tidakkan para Qurra' seluruhnya memerhati dengan teliti, apa bezanya kelakuan di bulan Ramadhan dan selepasnya?

Semoga Allah meluaskan pandangan semua, lihatlah betapa ramai yang amal kebajikan dan ibadahnya yang menjadi2 di bulan Ramadhan, akhirnya, tamat saja bulan rahmat ini, masing2 mula bertindak seakan tiada lagi tuhan, Na'uzubillah. Ana menjadi keliru, jika semasa Ramadhan Kalamullah dapat dihabiskan satu juzu' sehari malah lebih, namun selepasnya, kitab suci itu di biar berhabuk tanpa sedikit cap jari, jika semasa Ramadhan diisi dengan solat2 sunat, selepasnya solat fardu pun hanyut ditelan waktu, jika semasa Ramadhan mencari2 majlis ilmu, tamat Ramadhan, tiba saja siaran al Kuliyyah ditukarnya channel mencari Britney Spears...apa sudah jadi dengan tarbiyyah sebulan di madrasah Ramadhan?...apa jadinya wahai Qurra'?

Inilah yang menjadi kerisauan, tidakkah Allah berfirman yang maksudnya :
" Hai orang2 yang beriman, diwajibkan atas kamu berpuasa, sebagaimana diwajibkan atas orang2 sebelum kamu, agar kamu bertaqwa "
al Baqarah : 183

Bulan Ramadhan telah dianugerahkan oleh Allah kepada hambanya, bukan sahaja penurunan rahmat yang melimpah ruah, tetapi ia juga adalah satu medan tarbiyyah untuk setiap dari kita agar lebih bertaqwa. Inilah yang utamaya Qurra' sekalian, Ramadhan adalah medan tarbiyyah untuk kita memperbaiki diri, agar menjadi insan yang lebih bertaqwa, lebih baik dari sebelumnya. Jika selepas Ramadhan kita hanya keluar sebagai produk yang sama seperti sebelumnya, bahkan lebih teruk lagi, tidakkah kita berada dikalangan orang2 yang rugi?.

Jika hanya memenuhi bulan Ramadhan dengan segala macam amalan dan ibadah, tetapi selepasnya ditinggal saja segalanya, maka inilah dia golongan Ramadhaniyyah. Segalanya hanya di bulan Ramadhan, alasannya senang, untuk mendapat ganjaran yang berganda. Ana ada dua soalan mudah buat yang berfikiran seperti ini,pertamanya, apakah syurga Allah itu akan dimiliki dengan hanya banyaknya amalan?...keduanya, apakah rasa bertuhan dan diri hanya menjadi hamba Allah pada bulan Ramadhan saja?...sediakan jawapan itu, tetapi tidak perlulah jawab kepada ana, cuma fikirkan dan bentanglah kepada Allah di Mahsyar sana...silakan.

Maksud firman Allah SWT :
" Tidak Kuciptakan jin dan manusia kecuali untuk beribadah kepadaKu "
adz Dzariyat : 56

Ingatlah wahai Qurra' sekalian, diri ini bukanlah menjadi hamba di bulan Ramadhan sahaja, bahkan telah diciptakan seluruh makhluk ini sebagai hambaNya pada keseluruhan masa. Jadikanlah Ramadhan sebagai medan tarbiyyah untuk menjadi insan yang bertaqwa, usahakanlah menjadi produk berjaya keluaran Ramadhan kali ini dengan menjadi golongan Rabbaniyyah, sedarlah, yang kita hanya hamba dan selamanya hamba, tidak tertakluk pada masa2 tertentu sahaja, kejarlah rahmat Allah dengan hati yang penuh ikhlas.

" Hendaklah setiap diri memperhatikan (melakukan tentang apa2 yang telah diperbuatnya untuk menghadapi hari esok (alam akhirat) dan bertakwalah, sesungguhnya Allah maha tahu dengan apa yang kamu perbuatkan "
al Hasyr : 18

Tanamlah ini kedalam hati setiap dari kita, jika beramal dan memperhambakan diri hanya di bulan Ramadhan, Ramadhan itu tidak kekal dan pasti akan berlalu, tetapi jika beramal dan memperhambakan diri kepada Allah seluruhnya, maka Allah itu kekal abadi!...Jadilah insan Rabbaniyyah, bukan sekadar Ramadhaniyyah, ana undur dulu, wallahu'alam

6 comments:

salam ramadhan..

huish!
panjang benar n3nya.
pnuh lak ngan info dan pringatan..
mantap!!
keep it up ya akh!


'ala kullin,
slamat mnunaikan ibadah puasa diucapkan..
moga ramadhan kita kalini lebih baik dr sebelum2nya..

ramadhan kareem~

 

wslm wrhmtlh...

syukran...tapi xde la panjang sgt rasanya...ehehe..

insyaAllah, sama2 kita pertingkatkan amalan ya...

ramadhan kareem..

 

assalamu'alaikum ..

thumbs up!!~

 

wslm wrhmtlh...

syukran...haza min fadhli rabbi...

 

salam,
wah berdas-das tu dia.hehe.

kalini zul braya kat umah kan?

eh happy ramadan (:

 

wslm wrhmthlh...

bape das anin?...bilang x?...hehe

insyaAllah kat umah, raya puasa kene balik kut2 mane pun, tp cuti ciput jela..x sampai smiggu...pastu xm...adui2...

ramadhan kareem...:)