.:: WaDi aL QuRRa' ::.

BISMILLAH... IQRA!.. AFHAM!.. AMAL!... Dunia ini adalah perlembahan yang subur dengan ilmu YANG MAHA KUASA... Jika bukan kita yang mengusahakan dan menuainya... Siapa lagi yang lebih berhak?...

~ Ku Hulurkan Tangan ~

Bismillah...

Alhamdulillah wa syukurlillah, segala puji dan kesyukuran kepada Allah SWT, tuhan yang Esa, haram disyirikkan dan haram di bantah syariatNya, jika masih lagi terasa diri sedang melawan tuhan, bertaubatlah sebelum dihumban, Allahu Allah. Buat baginda junjungan, Sayyidina Muhammad Rasulullah SAW, teruskan berselawat dan dokongi sunnahnya, ini buat insan2 yang lemah, bagi insan2 yang hebat, tidak perlulah, anda bisa menongkat langit.

Lama benar ana tidak berfiksyen, insyaAllah, rasanya kali ini hati tercuit melakarkan sesuatu, satu fiksyen ringkas tetapi nyata, tidak perlulah ana panjang lebarkan lagi, izinkan ya Allah...

********

Saiful memandang langit, ramalan cuaca menujukkan petang ini mendung, nyata perkiraan manusia kadang2 begitu hebat, hujan mampu diramal, mendung mampu diramal, bahkan salji juga mampu diramal. Hati kecilnya berkata, " adakah selepas ini manusia mampu mencipta alat meramal kematian pula? "...Saiful diam dalam kesejukan syita', Kaherah sekarang begitu menguji jiwa kehambaan, ada manusia yang ibadahnya sebelum ini begitu tegar dan kuat, namun kini lesu diulit nafsu. Dalam menungnya, Saiful bangkit, sedar perlakuan itu kurang manfaat, al Quran dicapai, tilawah dimulakan dengan basmalah.

Alunan ayat2 al Quran yang di baca begitu menggentarkan hatinya, satu bahagian Allah menunjukkan cintaNya sehingga Saiful lupa akan segala cinta yang tercipta di dunia, leka, menghayati bait2 cinta dari tuhan yang Esa, hatinya lalu berbunga2 menyedari kebesaran dan keindahan cinta yang sebenar, nada bacaan mendayu dayu dilagukan Saiful. Hanyut dengan cinta tuhan, kitab suci ini juga tempatnya menyedarkan manusia, tiba di bahagian penceritaan azab dan neraka, hatinya luluh mengenang dosa dan kesilapan lalu, " apakah aku bisa menempah syurga dan menghindari nerakaMu ya Allah! "...hatinya berbisik, terasa seperti ditusuk2 sembilu, alunan ayat azab dan neraka Saiful keraskan bagi mengingatkan hati yang lesu.

********

Di satu sudut lain negara yang terkenal dengan panggilan Ardul Kinanah itu, terpanggil juga dengan bumi anbiya', namun dalam masa yang sama masih terkenal dengan bumi firaun, secara tidak langsung ia menzahirkan fitrah kehidupan manusia, fitrah penciptaan Tuhan yang Esa, ada malam ada siangnya, ada murah ada mahalnya, ada baik ada buruknya, ada Adam ada Hawa nya, dan ada Firaun ada Musa-nya. Penghuni Bayt Fatimah az Zahra di kota Iskandariah sedang asyik ber muroja'ah kitab2 muktabar demi menyahut tuntutan yang Esa agar merperkayakan ilmu. Letaknya kota pelancongan dan pelabuhan ini tidak lebih 250 kilometer ke utara Kaherah, kira2 2 jam perjalanan menaiki bas dari Kaherah dan 3 jam jika menaiki kereta api, merupakan bandar kedua terbesar di Mesir serta amat sinonim dengan pantainya yang indah dan menjadi tumpuan ramai di waktu shayf atau musim panas nanti.

Dalam keasyikan dengan kitab2 yang ilmunya semakin dihadam semakin dhaif diri terasa, Nur Ibtisam yang sesuai dengan namanya itu, mudah tersenyum, mudah juga membuat sahabat tersenyum, berkat nama yang baik dari kedua ibu bapa, kali ini seakan hilang senyumnya bersamaan hilang juga tumpuannya terhadap kitab2 di hadapan. Tidak terperasankan sahabat yang lain, Ibtisam kini sedang hanyut di alamnya yang sendiri, mindanya tertumpu akan suatu perkara, ya, terhadap satu ayat pada pesanan ringkas di talifon bimbitnya kelmarin, " Ana masih menunggu... ". Ayat penamat pesanan itu cukup menekan jiwa seorang mujahidah, datang pula oleh seorang yang benar2 disegani sedari awal persekolahan di Malaysia lagi, siapa tidak kenal Saiful Mujaheed, Ketua Badan Dakwah di sekolahnya, juga selaku Presiden Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir.

Kisah ini bukanlah satu kisah yang telah lama disimpan oleh kedua pejuang ini, Nur Ibtisam dan Saiful Mujaheed sememangnya sudah kenal lama, cumanya, kisah lamaran ini hanya dimulakan oleh Saiful sebulan yang lepas melalui wakilnya keluarga Ustaz Hasrizal dan Ustazah Khadijah selaku pimpinan Unit Mutazawwijin Iskandariah, dan desir perasaan mereka hanyalah bermula ketika mana Saiful memulakan langkah, dan langkah itu bukan kerana di ulit nafsu yang gila, tetapi disandarkan keyakinan pada janji Pencipta, Ya, 'hubungan' mereka dibina kerna mahu membina sesuatu yang lebih besar untuk hari mendatang, langkah mula telah di hayun, kini langkah seterusnya, Allah lebih tahu pengakhirannya. Ragu dan gelisahnya Ibtisam bukanlah kerna dia punya pilihan yang lain, akan tetapi ragunya kini adalah kerna khuatirnya pada dirinya yang hina disisi tuhan, mampukah ia berdiri disamping seorang mujahid dan menyokong perjuangan lillahita'ala, mampukah dia menjadi hamba yang lebih baik jika menyahut lamaran ini, atau akan hanyut dan menghanyutkan pasangannya dengan belaian duniawi, Allahu Allah, persoalan ukhrawi yang difikir, bukannya khayalan duniawi yang pastinya sementara dan merosakkan.

********

Hiruk pikuk kota Kaherah sememangnya tidak kenal erti syita' atau shayf, bingitan bunyi hon dari pelbagai jenis kenderaan sememangnya bagai mahu menggegar kota, ia sudah sinonim benar dengan negara benua Afrika ini, jika tiada bunyi hon, maka itu yang sebenarnya harus dikhuatirkan. Saiful kini sedang bergegas mahu ke Khan el Khalili atau Souq Husien, letaknya pasar yang terkenal menjual pelbagai barangan itu adalah berhampiran masjid Saidina Husien, berada diseberang Masjid al Azhar. Saiful menggunakan lintasan bawah tanah yang menghubungkan Masjid al Azhar dan destinasi tujuannya, deras sekali langkahan saiful dek kerana jam sudah menunjukkan pukul 11:03 pagi, sedangkan janjinya dengan seorang sahabat adalah pukul 11 pagi, " al waqtu kas saif illam taqtho'hu qatha'aka!, masa itu pedang, jika kamu tidak memotongnya maka ia akan memotongmu! " ...hati kecilnya terus menerus mengulang bait kata Saidina Ali, sememangnya waktu bagi Saiful teramatlah berharga, cuma di pertengahan jalan tadi ia teserempak dengan seorang tua yang sedang diserang migrain, lalu diusahakan untuk menghantar hamba Allah itu ke Rumah Sakit yang berhampiran.

Sampai saja berhadapan dengan Souq Husien, tempat yang dijanjikan untuk bertemu senior yang juga sahabatnya, anak matanya liar memandang kawasan sekitar...lega, Saiful mengucapkan tahmid, syukur kerna dia tidak membuat sahabatnya tertunggu tunggu. Selang beberapa minit kemudian bahunya ditarik, ucapan salam diterima dan mereka saling berpelukan, Ustaz Nasrullah ataupun panggilan Saiful padanya akhi Nasrul akhirnya tiba. Usai dua sahabat ini bertegur sapa dan bertanya khabar, Saiful memulakan persoalan mengenai agenda Ustaz Nasrullah mengajakknya bertemu, sedikit hairan kerna Ustaz Nasrullah bukanlah seorang yang punya masa yang byk terluang, selaku pelajar Universiti al Azhar peringkat Master takhassus Syariah Islamiyyah, juga selaku ahli perniagaan yang berjaya, pastinya tidak banyak masa yang boleh diistilah masa senggang. Ustaz Nasrullah sememangnya mewarisi bakat dan kebolehan bapanya iaitu seorang usahawan hartanah bumiputra yang sangat berjaya di Malaysia. Di Kaherah pula, jika terdapat kedai2 makan masakan Melayu, tanya sahaja siapa pemiliknya, pasti nama Nasrullah bin Siddiq akan menjadi jawapan.

" Anta cuba lihat pasar itu Saiful, apa yang anta nampak?...cuba bagitahu ana..." Ujar Ustaz Nasrullah.

" hrmm...ana nampak ramai orang, dan yang pastinya bising tawar menawar itu sedikit mencuit hati ana, ana juga tahu di pasar ini jika masuk ke bahagian lebih dalam harga akan lebih murah...kenapa ya akhi? " Jawab Saiful santai.

Ustaz Nasrullah menyambung kata...
" Saiful, ana tahu anta kini di tahun akhir pengajian, dan ana dengar anta mahu sambung lagi disini untuk peringkat master ya?..."

" InsyaAllah jika ada kelapangan dan rezeki ya akhi " Balas Saiful yakin.

" Kalau benar begitu, anta tidak terdetikkah, untuk menjadi seperti saudara kita yang berniaga di Pasar itu? " Soal Ustaz Nasrullah.

" Begini, ana sebenarnya yakin dengan anta, dengan bakat kepimpinan yang anta ada, jua bakat kesusasteraan kurniaan Allah kepada anta, ana ingin menawar peluang... " Ustaz Nasrullah dengan nada serius menunjukkan wibawa seorang ahli perniagaan...

Saiful terkesima...
" Peluang apa ya akhi?? "

Perbualan semakin hangat, langkah mereka berlegar disekitar Souq Husien kemudian beransur ke Masjid al Azhar, mengambil berkat Masjid yang berusia lebih seribu tahun itu dan telah dibina semasa pemerintahan Khalifah Muiz Lidnillah, pada zaman Fatimiyyah.

Sambil membelek belek kitab Fiqh al Islami wa Adillatuh jilid kedua, karya ulama' terkenal zaman ini yang turut menghasilkan Tafsir al Munir iaitu Syeikh Wahbah Zuhaily di sudut bacaan rumah sewanya, Bayt al Qurra', fikiran Saiful masih lagi dibayangi tawaran dari Ustaz Nasrullah tadi. Sememangnya itu adalah kehendaknya, cita2nya memang mahu yang sebegitu, dipanjatkan doa kepada Allah supaya dibuka ruang perniagaan buatnya agar mampu membiayai hidup di bumi Mesir ini demi meneruskan pengajian untuk peringkat master selama beberapa tahun lagi, juga pastinya untuk membiayai kehidupan berkeluarga, jika diizinkanNya. Ustaz Nasrullah menawarkan Saiful peluang untuk membuka syarikat penerbitan buku, menerbitkan karya2 pelajar Malaysia di sana, juga jika dia ingin berkarya, Ustaz Nasrullah sudi membiayai kosnya, untungnya, akan akan dibahagi mengikut nisbah asas 50 : 50 dan mungkin dia akan mendapat lebih jika perniagaannya laju. Tawaran dari seorang yang terkenal dengan thiqahnya itu, di tambah pula ia seiringan dengan doa yang dipanjatkan, akhirnya Saiful mantap menaip sesuatu di talifon bimbitnya, " Ana setuju, semoga usaha kita dapat membantu mahasiswa Malaysia disini, juga mendapat rahmat dan keberkatan dari Allah SWT " ...pesanan di hantar ke nombor Ustaz Nasrullah.

********

Kira2 250 kilometer dari Kaherah, Ibtisam termenung di balkoni Bayt Fatimah az Zahra, menikmati angin dingin syita', tangannya memeluk erat tubuhnya demi menghangatkan badan. Matanya kini tertumpu ke arah pantai Mandarah, ia sememangnya amat indah. Kalau di musim panas, berderetanlah payung2 di tepi pantai, pelancong asing dan tempatan datang berjemur, dan kalau mahu berjemur, yang menariknya, untuk duduk di kerusi dan khemah kawasan pantai itu berbayar, tidak seperti di tanah air Malaysia, semuanya percuma. Walaupun pantai Mandarah tidak seindah pantai di Matruh yang merupakan salah satu pantai tercantik di dunia, ia masih tetap istimewa di hati Ibtisam, hati kecilnya berbisik, " sungguh! keindahan alam ciptaan Allah ini sememangnya memukau jiwa2 yang mahu menghayati, namun lebih ramai yang suka untuk mengingkari dari mengakui " , Allahu Allah. Indahnya segala ciptaan Tuhan Yang Kuasa, begitu jugalah indahnya perasaan kurniaan Allah kepada manusia, dan salah satu perasaan yang paling indah yang dikurniakan adalah mencintai dan dicintai.

Dalam keheningan raut wajah Ibtisam, mahu atau tidak, suka atau kecewa, tenang atau gusar, satu jawapan harus di sampaikan kepada Ustazah Khadijah dan juga Saiful Mujaheed. Sejujurnya, jiwa Ibtisam amat resah untuk membuat pilihan, namun itu pada mulanya, kini setelah meluahkan segala yang terbuku kepada sahabat di Bayt Fatimah az Zahra, berbincang dengan orang tuanya di kampung halaman, dan paling utama, setelah bersungguh2 mengharapkan pandangan Allah melalui istikharahnya, jawapannya telah ada dan hanya menunggu masa untuk disampaikan. Ibtisam senyum sendiri melihat kereta kuda yang membawa muatan pisang melintasi jalan berhampiran, senyumnya membawa seribu makna, senyumnya mempamirkan jiwa yang tabah, senyumnya membayangkan keteguhan dan keyakinan jawapan yang bakal disampaikan nanti, tangannya mencapai talifon bimbit, menaip pantas, " Salam, setelah mantap dgn pilihan hati, sampaikan kepada Saiful Mujaheed, boleh tetapkan tarikh untuk ta'aruf " ...butang sent ditekan...syukur alhamdulillah, ucapan tahmid bergema di dalam sanubarinya.

********

Saiful, sungguh dia salah seorang insan yang di beri kelebihan, bukan sahaja pada keilmuaannya, bukan sahaja pada kepimpinannya, bahkan mempunyai daya juang yang cukup tinggi. Tidak cukup dengan itu, rezekinya datang mencurah curah, maqbul doanya kerna keberkatan dan rahmat Allah, semuanya kurniaan Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Persatuan Mahasiswa Islam di Mesir begitu sistematik dan pantas bergerak dengan gaya kepimpinannya yang jitu, akademiknya cemerlang, dan pastilah insan sebegini ramai peminatnya, namun, pilihan hatinya nun di Iskandariah sana, Nur Ibtisam bt Hj Abdullah, puteri kepada Ulama' terkenal di negeri Serambi Makkah, Tuan Guru Hj Abdullah al Kalantani, Mudir dan pengasas sebuah pondok moden yang terkenal di nusantara. Saiful masih belum mendapat berita dari keluarga Ustaz Hasrizal dan Ustazah Khadijah, dan kini dia sedang menunggu satu lagi jawapan yang bakal mengubah hidupnya.

Dengan ciri2 sebegini, masa depan Saiful Mujaheed tampak cerah, dan kini dia juga punya peluang untuk merealisasikan impianNya demi menyahut seruan sunnah, memulakan perniagaannya dengan bantuan Ustaz Nasrullah. Namun pabila dikatakan segala Nikmat itu hak mutlak Allah, pastinya ramai yang bersetuju, akan tetapi pabila ia di tarik amat sedikit yang boleh meredhai, seakan semua nikmat itu dia yang punya. Tidaklah Saiful di tarik nikmat2 yang telah tersebut itu, namun sesuatu yang cukup2 bermakna baginya kini semakin hampir dia kehilangan.

Saiful kini gusar menanti, Seharian dia berada Di Hospital Universiti Ain Shams, setelah rebah semalam di kamarnya, dia di bawa ke hospital oleh ahli Bayt al Qurra' yang lain. Doktor Hassan datang memegang sesuatu di tangan, dan menyerahkah kepada Saiful, Saiful kini berharap akan hadirnya sinar harapan setelah diberitahu pada awalnya kemungkinan besar ia menghidap kanser otak. Sampul laporan perubatan yang diberikan oleh doktor Hassan dibuka dan laporannya di baca, "Brain stem glioma!, Kanser pangkal otak, tahap terakhir, Ruang masa yang ada 2 bulan atau mungkin kurang ", dalam masa yang sama mesej ringkas dari Ustaz Hasrizal sampai, " khabar gembira buat adikku Saiful, lamaranmu diterima, boleh tetapkan tarikh ta'aruf? "...Allahu Robbi

Saiful terduduk, air matanya tidak mampu untuk keluar, sedih dan sentakan perasan yang diterima begitu menggugah jiwa, dia kini memandang lantai dengan pandangan kosong, tiada kata, tiada suara. Setelah berturut2 nikmat dariNya dikurniakan, begitu banyak nikmat yg di berikan, kini terima atau tidak, suka atau duka, nikmat umur dan nikmat kesihatan dituntut kembali oleh Yang Esa. Terpaku Saiful, terlintas lalu di benak fikirnya, " Adakah Allah sedang menuntut setiap kata2 ku?, adakah Allah sedang menuntut setiap khutbah dan kuliahku?, adakah Allah sedang meminta aku membuktikan setiap ikrar dan bicaraku? "...Saiful bangun dengan langkah longlai dan hati yang kosong, kini hanya satu dalam ingatannya, ALLAH!

********

Ustaz Hasrizal dan Ustazah Khadijah bergegas ke Kaherah setelah mendapat berita ini, mereka mahukan kepastian yang sebenar, dan itulah yang mereka dapat. Saiful membatalkan lamaran demi kemaslahatan yang lebih besar, kini hanya ada dia dan Allah.

********

Nur Ibtisam sedang riang dengan gelak tawa bersama sahabatnya di bayt Fatimah az Zahra, Sahabatnya Wardah mengusik riang....

" Ibtisam, agaknya apa nama anak enti nanti ye "

Seluruh ahli bayt ketawa mendengar celoteh nakal Wardah itu, usikan2 masih bertali arus membuatkan Ibtisam tidak senang duduk. Namun satu panggilan keramat dari Ustazah Khadijah akan menghentikan keseronokan dunia ini. Talifon Ibtisam berdering melagukan nasyid nyanyian kumpulan terkenal tanah air, In Team, Segenggam Tabah.

" Adikku Ibtisam, ana tahu enti seorang yang sangat tabah, dan ana pinta enti terus tabah bila mendengar khabar ini...hmm "... Ujar Ustazah Khadijah.

" InsyaAllah, semoga kita sama2 terus tabah, macam serius je, boleh ana tahu pasal apa? " ... Balas Ibtisam.

" Saiful Mujaheed...kini dia punya 2 bulan untuk menikmati hari2 akhirnya, mengikut kata doktor, kansernya ditahap akhir, jadi untuk kemasalahatan bersama, dia meminta untuk membatalkan lamarannya " ... Ustazah Khadijah mengungkap kata dgn cepat dan tegas, mengelakkan dia turut bermain dgn perasaan.

" Sabar ya adikku! " ...Ustazah Khadijah menenangkan.

Keriangan di wajah Ibtisam hilang sekelip mata, dia memandang sahabat2nya yang turut mendengar perbualannya, masing2 sunyi tanpa bicara, entah tidak tahu hendak berkata apa. Air mata seorang mujahidah tumpah berlinangan, tidak menyangka sebegitu mudah nikmatNya dituntut kembali. Sahabat2nya saling menenangkan Ibtisam dgn kata2 semangat, namun jiwa mana yang mampu tenang dengan sekelip mata dalam keadaan ini?.

********

Satu sudut di Bayt al Qurra' menjadi saksi malam itu, Saiful mengungkap kata menghampar rasa kepada Tuhan Yang Kuasa....

Ya Allah,

Dengan nikmatMu ku hidup, dan dengan ketentuanMu ku di pengakhiran,
Dengan kasihMu ku berdiri, dan dengan ketentuanMu ku terduduk,


Ya Rahman,

Ku hulurkan tangan memohon kecemerlangan, dan Engkau izinkan,
Ku hulurkan tangan mengharapkan pasangan solehah, dan Engkau hadirkan,
Ku hulurkan tangan menuntut ruang perniagaan, dan Engkau berikan,


Ya Rahim,

Ku hulurkan tangan memohon segala sesuatu, dan Engkau kurniakan,
Ku hulurkan tangan meminta setiap keperluan, dan Engkau maqbulkan,
Ku hulurkan tangan untuk menerima kurniaanMu dan ku hulurkan tangan untuk menyampaikan kepada yang lain....


Ya Bari',

Kini ya Allah, Engkau Hulurkan KEMATIAN, dan aku hulurkan tangan menerimanya, aku terimanya ya Allah demi pengabdianku padaMu!
Aku redha dan aku pasrah!

*****TAMAT*****

Seringkali wahai Qurra', manusia menginginkan nikmat dari Allah, nikmat keduniaan yang sementara. Seringkali wahai Qurra', pejuang2 agama meminta kekuatan untuk berjuang di bumi Allah. Semua ini tidak ada salahnya, namun cubalah sekali tunduk merenung akan suatu yang pasti tiba, KEMATIAN itu pasti dan tiada ubatnya. Apakah kita hamba yang patuh pabila kita masih tidak kuat untuk menghadapi hakikat KEMATIAN?, apakah kita pejuang yang sebenar jika KEMATIAN itu menjadi igauan?, adakah kita boleh menjadi insan yang bersyukur dengan meminta2 nikmat dariNya namun lupa untuk mengingati suatu yang pasti dihulurkan Tuhan untuk kita sambut dengan penuh ketaqwaan?...Itulah dia KEMATIAN!

SETELAH MENGHULURKAN TANGAN UNTUK MEMINTA DAN MENERIMA NIKMAT2 DARI-NYA, BERSEDIAKAH KITA UNTUK MENGHULURKAN TANGAN MENYAMBUT KEMATIAN PULA???

Maksud firman Allah SWT :

"Mahasuci Allah Yang di dalam genggaman kekuasaan-Nya seluruh kerajaan, dan Dia Mahakuasa atas segala sesuatu. Yang menciptakan mati dan hidup untuk menguji kamu siapakah di antara kamu yang paling baik amalnya, dan sesungguhnya Dia Mahamulia lagi Maha Pengampun"

Al-Mulk : 1-2

Wahai sahabat, KISAH ini FIKSYEN, namun KEMATIAN itu NYATA, untuk DIRI SENDIRI, jua untuk INSAN TERSAYANG DISEKELING....wallahu'alam, ana undur dulu.

4 comments:

Assalamu'alaikum.

Akhi, awal ana baca kata-kata akhi, entah kenapa sebak sangat2 rasanya. Alhamdulillah, mampu untuk menahan rasa, teruskan bacaan hingga tamat. Alhamdulillah. Sebak kerana sedang berada dalam keadaan yang sama seperti Ibtisam, terasa hina kerana dilamar seseorang yang sangat-sangat disegani namun sisinya berbeza dengan Ibtisam kerana dalam keadaan ana, ana yang berada dalam situasi Saiful. Ana yang menghitung hari-hari terakhir, mahu menolak... Hasil istikharah terarah kepadanya, mahu menerima, diri ini terlalu hina...

 

wslm wrhtlh...

Istikharah itu petunjuk dariNya, jika yakin maka teruskan, cuma istikharah kadang2 bahkan selalunya di iringi nafsu, bila nafsu sudah katakan YA, maka istikharah akan dibayangi jawpan YA tersebut, jadi, istikharah yg sebenar adalah pabila cinta Allah itu benar2 kita capai sebelum cinta manusia...insyaAllah

Untuk situasi saudari, bukan ana yg berhak berkata, namun yang terbaik, istikharah dan bincanglah dgn keluarga terdekat, teman2 dan org yg memahami situasi saudari, kerna petunjuk Allah juga datang melalu perbincangan para ahlinya...ia dtg dgn byk cara...semoga Allah merahmati kita semua...semoga Allah membrikan kemudahan dan kesihatan yg baik kepada saudari..ameen ya robb!

 

salam.

zul, asal cm tgantung je citer..? huhu

 

wslm wrhmtlh...

erk...tergantung ye?...takpa, janji sampai maksud..:)