.:: WaDi aL QuRRa' ::.

BISMILLAH... IQRA!.. AFHAM!.. AMAL!... Dunia ini adalah perlembahan yang subur dengan ilmu YANG MAHA KUASA... Jika bukan kita yang mengusahakan dan menuainya... Siapa lagi yang lebih berhak?...

Kembara Penuh Makna - Ingatan Kepada Yang Mahu

Bismillah...

Alhamdulillah wa syukurlillah, segala puji kehadrat ilahi, masih lagi diizinkan ana menitipkan sedikit buah tangan buat diri juga kepada yang sudi. Selawat dan salam buat baginda, Rasul junjungan, insan mulia, sosok agung, pekerti ikutan...Muhammad Rasulullah.

Ruang diberikan oleh MMU, membenarkan ana bercuti sementara dari menghadapi madah2 berhelah yang masih lagi tinggal 2, dah sudah tamatnya 2. Ruang seminggu diberikan buat ana berehat dan memperkemaskan ibadah sirr...OopSs!. Namun, setelah kerinduan untuk menulis melambai2, membangkitkan semangat untuk berkongsi. Kali ini izinkan lagi ana berkhayal, insyaAllah menjadi pengajaran dan ingatan. Mungkin agak panjang coretan ini, tapi harapan ana hanya satu, bukan memaksa, tapi mengharap, bacalah hingga akhirnya supaya sampai apa yang mahu disampaikan. Semoga bermanfaat.

Suatu malam, tamat sudah aku berjamaah dimasjid, melangsai tuntutan TUHANKU. Isya' berjamaah memang seronok, bahkan kalau dicampur lagi dengan ganjaran jika subuh juga berjamaah, seolah telah menunai ibadah malam...subhanallah. Usai sudah ku bersolat, juga menjamah sedikit jamuan di masjid bersama pakcik2 yg memang setia denganku setiap malam, mana yang sebaya denganku, aku pun tak tahu, sibuk berdakwah barangkali, penat dan tak punya masa ke masjid, barangkali aku ulangi.

Solat sudah, kenyang pun sudah, sidang jamaah tadi telah pun mula melangkah pulang. Aku masih lagi termanggu di sudut masjid. Sebuah masjid yang sederhana saiznya, tetapi binaannya amat indah pada amatanku, antik dan tradisional. Kudengar memang telah lama bertapak, sebelum zaman jepun menjajah lagi. Tetap juga kukuh masjid kayu usang ini, tetapi masih gah melayan sang hamba yang mahu menyembah TUHAN. Tuan Imam, atau mesra aku aku panggilnya sebagai Imam Ali datang menyapa, " Yusuf, belum mahu pulang lagi? "...aku senyum dan menyahut, " Belum pak Imam, mahu duduk2 sekejap, nanti saya padamkan lampu2 dan tutup pintu2 masjid ya "

Aku sendirian sekarang, entah angin apa yang membuatkan aku malas2 mahu pulang, mungkin sedikit pelik jika ada yang melihat aku seorang2 saja, bahkan menjadi makin pelik, bukannya aku sedang bersolat atau mengaji Quran, aku termanggu saja ditangga, macam pungguk menunggu bulan lagaknya. Dan sememangnya aku sedang mengintai bulan, subhanallah!. Aku mengira2, kenapa masih ada yang mahu ingkar akan kebesaran dan kekuasaan TUHAN, tidak cukupkah buktinya?...atau memangnya tak mahu ambil tahu?

Sedang aku bermonolog sendiri, bicara dengan hati, dalam masa aku sendiri kebingungan dengan lagakku yang tak mahu pulang, bagai ada sesuatu yang menghalangi ku, aku disentak perasaan aneh. Hatiku berdebar tiba2, laju dan kencang bagai baru usai berlari pecut seratus meter. Aku pandang sekeliling, tiada apa, hatiku saja yang tidak berapa kena, debarku bukan kerna takut, ia debar datang tidak semena mena, apa ini rasanya debar sahabat yang mula merasa cinta? Aku pelik dan keliru, apa pula yang buat jadi begini, apa ini, aku jatuh cintakah, pada siapa?

Masa itu juga, sentakan perasaanku makin hebat jadinya, aku jadi sejuk menggigil tanpa ada amaran dahulu, cuaca jadi sejuk amat hingganya mencapai tetulang sumsum ku, Malaysia akan turun salji!...Apa salji?...aku mula hilang kawalan atas akal ku sendiri, salji di Malaysia, nampaknya aku benar2 tersentak dengan keadaan aneh ini, sampai akal ku juga turut menjadi aneh. Betul!...aku betul2 sejuk sekarang, mahu saja ku buka langkah 2 - 3 ribu berlari, tapi tetap, duduk ku tak mahu berganjak, seolah ada kuasa yang mahu aku membatu disitu, aku pasrah, aku juga mahu tahu.

Mahu saja aku pengsan, satu suara garau lagi tegas menerpa di telinga, " Yusuf!!!...pandang kami! "...Aku kuatkan hati mencari, arah mana, dari mana dan siapa yang berbicara, suara itu bergema, bagai ada lantunan suara, gemanya menggegar hati menggoyah perasaan, pastinya bukan pakcik2 yang aku kenal!. " Yusuf!!!...pandang kami!...dongakkan kepalamu wahai manusia!!! "...aku mahu menangis rasanya, terasa kecil dan kerdil, dengan apa aku berhadapan ini, aku kuatkan semangat, aku toleh dan dongakkan kepalaku...MasyaAllah!!!

Atas sana!...ya, aku mendongak dan kulihat di atas sana, bukan diatas masjid, bukan diatas pokok!...tapi betul2 diatas kepala ku, ada enam, ah tujuh, aku kurang pasti saat itu, bukan masanya aku mahu belajar mengira, mahu saja aku pengsankan diri, namun tiada daya, aku masih lagi sedar, dan sekarang aku berhadapan dengan sekumpulan makhluk yang melayang2 di atas angin, benarkah aku masih sedar?. Aku menarik nafas dalam2, sejukku masih belum hilang bahkan bertambah tambah pula. Sedang melayang diatas kepalaku, dan aku pasti sekarang bilangannya tujuh, berpakaian putih dan ada juga hijau, sosok dan gayanya seakan manusia, cuma tingginya lebih banyak dari ku. Aku terpana, siapa mereka?

Aku masih lagi terpegun, tidak tahu apa tindakan yang perlu, hanya sekadar pandangan ku halakan ke arah tujuh jisim asing di atas ku itu. Dalam masa aku kaku membatu, mereka bertujuh menghampiriku, dan terus yang berada dihadapan sekali yang aku kira ketuanya berucap kepadaku, " Yusuf!...jangan gentar, kami at Tayaarun!...bangsa penerbang dikalangan jin "...Aku teringat, benar...Jin punya banyak jenis2nya, bangsa penerbang, bangsa penyelam, bangsa penipu, bangsa pelayan, ah...banyak lagi, bukan masanya aku mahu bilang satu2. Aku mengumpulkan segala semangat yang ada, ku luahkan juga perkataan pertamaku sedari tadi, " Wahai hamba Allah, aku sebenarnya masih keliru, tapi izinkan aku tahu geranganmu dan apa peganganmu "...Si ketua tadi dengan pandangan tajam tetapi penuh kemesraan memandangku, " Aku namanya 'Ainyaail, dan agamaku sekata denganmu wahai manusia, bahkan semua yang disini dalam akidah yang sama "

Sejukku tadi sudah mula menghilang, hangat2 telah mula kurasa, bukan hangat yang panas sampai membuat aku berpeluh2, tapi ini kehangatan yang lain, aku terasa hangat kerana kemesraan. Mereka selain 'Ainyaail tadi, seorang demi seorang memperkenal diri, Rukiyaail, Jibriyaail, Samsamaali, Mikiyaail, Sarifiyaali, dan Kasfiyaail. Itu nama2 yang mereka khabarkan, dan aku berfikir sejenak, aku macam pernah saja dengar nama2 begini, bukankah ini namanya Raja2 jin alam atas yang Islam?...aku pernah dengar begitu, tapi kepastiannya aku kurang. Dari gaya dan lagaknya, memang mereka itu kelihatan terhormat, juga ada aura pemimpin. Aku biar saja persoalan itu, ada persoalan lebih besar menanti.

Pandanganku terus pada mereka kini, sudah tiada lagi sejuk, gerun pun sudah beransur pergi, dapat kurasa kemesraan walau pada zahirnya wajah2 mereka itu tegas dan sedikit garang, agak menakutkan jika dipandang dengan mata zahir cuma, aku cuba mempraktiskan padangan mata hatiku. Rukiyaail yang berada belakang sendikit dari 'Ainyaail terbang ke sebelah ku, dipautnya bahuku, " Hilangkan ragumu Yusuf!...kami datang bukan sebagai pengganggu, bahkan mahu membantu "...Semacam sudah lama kenal saja, perasaan ku sekarang amat tenang, dengan sekali pautan saja dari Rukiyaail, benarlah, mereka ini Makhluk alam ghaib yang misteri, punya sesuatu yg istimewa kurniaan TUHAN.

Aku bertanya, " Kalian, hajat sebenarnya apa yang membuat kalian datang begini ke alam manusia?...katanya mahu membantu, bantu apa? "...'Ainyaail menyahut, " Yusuf, kami bukan ke alam manusia, bahkan kamu sudahpun berada di Alam Mithal sekarang, ini alam kami, diantara alam manusia dan malaikat "...Mikiyaail yang berada dibelakang sekali meluncur kehadapan, " Yusuf, cuba kamu perhatikan sekelilingmu sekarang, apa beginikah alam manusia?...dan benarlah, tujuan kami membawamu untuk membantu, musafir kita selepas ini akan menjawab segala persoalanmu Yusuf "...Aku kaget, kupandang sekeliling, memang benar, alam yang aku berada bukan alam biasa, Alam Mithal pernah aku dengar dahulu, tapi tak pernah aku sampai!...hening keadaannya, sepi, tapi penuh dengan keajaiban bagi manusia!

'Ainyaail menghulurkan tangannya padaku, aku menyambut saja tanpa sebarang soal, sedikit demi sedikit, aku mula terangkat, terasa bagai mimpi tapi kenyataan yang aku hadapi kini. Aku sedang terbang sekarang dengan pimpinan 'Ainyaail dan sahabat2nya yang lain, " Yusuf, aku bawamu kini bersamaku, bukan sekadar musafir biasa, aku mahu dengan apa yang kamu lalui dan dapati nanti, gunakanlah untuk ummah! "...Ainyaail bersuara garau. Aku angguk saja, kerna aku pun belum pasti apa maksudnya, dan apa bantuan yang mereka perkatakan itu. Bagai tahu apa yang bermain di benak mindaku, Samsamaali datang mendekat, " Kami bukan manusia, tapi kami tetap Islam, kami kini terlalu rungsing melihat perilaku ummat islam dan manusia itu sendiri, bahkah yang paling menyayat hati, kelompok yang mengaku berjuang kerana Islam pun tidak faham erti perjuangan sebenar "...Aku beliakkan mata, " Kenapa?? "...Samsamaali tersenyum saja, dapat aku lihat, Samsamaali ini manis rupanya, paling cantik pada pandanganku jika dibanding dengan lain2.

Agak lama juga aku melayang2 diudara, seronok pula rasanya, teringat zaman kecilku yang selalu berangan mahu jadi superman. Tidak sedar aku di mana sekarang, tiba suatu tempat di awangan itu, kulihat satu mahkluk hitam yang agak besar dan tegap dihadapan, sungguh ia terlalu berbeza dengan temanku yang bertujuh itu. Makhluk itu maju ke arahku, laju!...Jibriyaail yang dari tadinya senyap saja, meluru dan berteriak, " asy Syaqq!!!...ini bukan mangsamu!!!...baik saja kamu nyah dari sini kalau rasa tak mahu menggelupur kesakitan! "...gegak gempita suasana dengan lantunan suara yang amat2 menggentarkan dari Jibriyaail, sedikit lagi aku mahu pengsan. Makhluk tadi lintang pukang beterbangan melihat Jibriyaail dengan suaranya. Asy Syaqq, nama itu yang disebut Jibriyaail tadi, ku ingat pesan murobbi ku tentang syaitan yang namanya asy Syaqq, kerjanya mengganggu manusia yang bermusafir berseorangan. Itu rupanya, pengajaran bermakna bagiku.

Perjalanan diteruskan, kami masih di awangan, sampailah satu ketika 'Ainyaail menyuruh semuanya berhenti, dengan pandangan penuh makna, mereka bertujuh memandangku, 'Ainyaail bersuara garau seperti biasa " Yusuf, ingat! semua yang kamu tahu dan pelajari nanti gunakan untuk ummah! "...Aku angguk seraya berkata, " InsyaAllah...doakan untukku "...Kami meluru kebawah sekarang, kulihat satu kelompok manusia, " ini alam manusiakah? "...aku menyoal...Kasyfiyaail datang kepadaku dan menerangkan, " Yusuf, kamu jangan hairan ya, sekarang dengan izin Allah kita sedang melihat alam nyata manusia, juga alam ghaib jin, ini gabungan dua dunia Yusuf, sekarang perhatikan! "...semakin mendekat dengan kelompok itu, ah ini rupanya kelompok manusia yang sedang mendengar kuliah. Aku senyum, bagusnya mereka ini, tekun!

Dari pendengaranku aku mula mendengar soal2 jamaah, harakah, dan lain2, pastinya dengan mudah aku dapat simpulkan ini kelompok manusia yang masih dalam jamaah. aku seronok mendengar dan melihat sampailah satu ketika. Ku dengar dari mulut penceramah itu apa yang benar2 buat aku gelisah, dia sekarang sedang membanding bandingkan gerakan dakwah Jamaahnya dengan yang lain, katanya Jamaah inilah lebih dekat dengan Ikhwan!, kitalah yang benar, yang lain perlu ditolak!...katanya lagi, perlu diperjuangkan Jamaah ini kerana ini saja yg menepati sunnah, malah apa yang membuat aku hampir2 menangis, penceramah yang berpakaian seolah ulama' besar itu sanggup memburukkan Jamaah lain selain dari Jamaahnya!...yang mendengar pula mengangguk2 penuh pasti tanda setuju. Aku menitiskan air mata kini, Allah!...apa ini ya Allah!...Sarifiyaali berbicara buat pertama kali padaku, " Yusuf, sabar Yusuf...inilah hakikat dunia hari ini, inilah alam nyata Yusuf, "...Suara Sarifiyaali yang halus benar2 mengusik jiwa dan menenangkan, aku sekarang terasa lebih tabah dan kuat.

'Ainyaail menepuk bahuku, " Yusuf, sekarang cuba kamu lihat di sekitar kawasan kuliah itu, lihat di sana! "...Aku membulatkan mataku, ya Allah!...aku terkejut bukan kepalang lagi, melihat tiga makhluk yang sangat hodoh rupa dan penampilannya berlegar legar mengelilingi kumpulan manusia tadi, satu daripadanya berada dibelakang Penceramah, kelihatan ia sedang ketawa berdekah2 sampai berguling2 di lantai. Aku menyoal 'Ainyaail apa itu dan tidak sedarkah manusia2 itu. 'Ainyaail menjawab garau, " Itulah Masuth dan sekutu sekutunya, Iblis dan syaitan yang kepakarannya menyebarkan fitnah dan kebohongan, dan manusia disitu tidaklah dapat melihat alam ghaib "...Manusia senang2 saja ditipu dan diperguna oleh Iblis dan Syaitan sebegitu rupa. Namun ku ingat pesan murobbi ku, Iblis dan Syaitan itu tidak akan mampu dan sanggup memperdayakan orang2 yang IKHLAS!...jadi aku bertanya kepada hati sendiri, bagaimana duduknya Jamaah2 yang mengaku memperjuangkan Islam namun dalam masa yang sama menyebar fitnah, seakan seiring sejalan dengan Masuth dan kuncu kuncunya saja, IKHLAS kah mereka?...Allah saja yang tahu.

Jibriyaail berkata sesuatu kepada 'Ainyaail sambil menunjuk2 keatas, aku cuba mendongak, kulihat sekilas satu sosok berjubah hitam pekat, dari jauh saja ku dapat lihat keperkasaan badannya, dia memandang seketika dengan pandangan merah menyala dan terus laju meluncur dan hilang sekelip mata, aku beristighfar lalu mendekati Sarifiyaali, " siapa itu? "...Sarifiyaali dengan suara yang menenangkan berkata " Yusuf, nanti kamu akan tahu juga sosok itu, jangan gundah, tiada yang mampu memberi mudhorat tanpa izin Allah! "...Sarifiyaali senyum, aku pun turut senyum dan lega mendengar khabar dan suara halus Sarifiyaali. 'Ainyaail memanggilku dan menghulurkan tangannya padaku, maksudnya kami akan terbang lagi, kemana pula ingin dibawa ku, aku pun kurang pasti bahkan tak ketahuan langsung, aku ikut saja.

Masa di awangan, Kasyfiyaail datang mendekat, " Yusuf, destinasi selepas ini pasti akan membuat kamu terkejut dan teruja bahkan mungkin juga kagum! "...Hatiku benar2 berdebar kini, semangat ingin tahuku membuak2. Kami terbang melintasi banyak kota dan kampung, namun seketika aku terkejut, dalam gelap malam itu, aku bagai ternampak kubah yang berkilau emas, dan satu lagi kubah yang sudah kusam warnanya, ditambah pula gelap malam. seakan kawasan Masjidil Aqsa, dan yang keemasan tadi adalah Qubbatus sakhra. Kasyfiyaail bagai tahu apa yang aku fikirkan, sesuailah namanya Kasyfiyaail, punya ilmu kasyaf barangkali. Katanya padaku, " Ya Yusuf, baru saja kita melintasi al Aqsa tadi, dan sekarang kita hampir saja tiba ke destinasi, negara haram Israel! "...Allahu Allah!...aku benar2 hampir sesak nafas mendengar, al Aqsa, Israel???.

'Ainyaail mula memperlahankan kelajuan, beransur2 berhenti, begitu juga yang lain, aku yakin yang destinasi yang ditujui betul2 berada dibawahku. Kulihat dibawah satu bangunan besar, dan dengan jelas ku dapat melihat berkibar megah bendera haram Israel puncak bangunan. 'Ainyaail berseru, " Kita akan masuki bangunan dibawah ini, menuju terus ketingkat bawah tanah, jangan risau akan pintu dan sistem penggera, kita di alam lain sekarang "...Aku tahu, tentunya kata2 itu dituju buatku, mana tidakknya, pasti aku gundah mahu menceroboh bangunan Israel yang terkenal mantapnya sistem keselamatan, dan baru juga aku terperasan, bangunan itu sebenarnya milik salah satu kementerian Israel. Kami meluru memasuki bangunan, menembusi dinding2 tebal, hinggalah tiba di suatu dewan yang besar dan luas, ramai yang berkumpul ketika. Seperti sedang bermesyuarat, dan rasanya sememangnya mereka sedang bermesyuarat. Seseorang yang seolah2 bertindak sebagai ketua sedang berucap di hadapan, wajahnya semacam aku kenal, Ehud Olmert ?, dan dapat dilihat ditangan beliau satu buku tulisan Theodore Herztl. Aku lantas dapat mengagak, " Persidangan rahsia zionis kah ini? "...Tanyaku pada Rukiyaail disebelah..." Kamu pantas Yusuf, benar!...dan perhatikanlah! "

Aku kini berada dalam sidang rahsia zionis, rasanya memang aku kenal segelintir yang ada di persidangan, itu Shimon Perez, Ehud Barak, dan ramai lagi barisan kabinet Israel, di satu sudut lain kelihatan juga CEO McDonalds yang juga Honorary Director American - Israel Chamber of Commerce and Industry, Jack M. Greenberg pun ada sama!. Kulihat mereka begitu kemas dan teratur, begitu menjaga thiqah dalam bermesyurat, dan bila tiba masanya soal jawab, masing2 menjaga etika dan saling bertukar pandangan. Pelbagai agenda dirancang bagi menjatuh dan melumatkan umat Islam, aku dapat melihat kekecewaan mereka yang jelas kerana masih juga gagal menjatuhkan Islam, bahkan menawan Ghazzah pun tidak mampu!. Namun dari perbincangan mereka, tiada pun unsur2 putus asa kelihatan, masing2 punya idea bernas dan bersemangat menyumbang dalam gerak kerja zionis. Seorang pun tiada dalam kalangan mereka menjatuhkan antara satu sama lain, mereka saling berbangga antara gerakan2 yang ada dan saling memuji, tahalluf antara mereka amat padu aku lihat. Perhatikan saja dengan bilangan mereka yang sedikit itu, dunia sudah pun mampu dikuasai!...Tiba2 pintu bilik mesyuarat terbuka, seorang tua yg seakan Ariel Sharon kelihatan memasuki bilik mesyuarat dan bersuara, " Jauhkan Muslim dari al Quran, maka kamu akan berjaya!!! "...Aku terkejut, "siapa itu?...bukankah Ariel Sharon itu sedang koma?! "...'Ainyaail menyahut persoalan ku, " Itu Marid wahai Yusuf, antara Syaitan dari kalangan Jin, mereka datang membantu agenda2 zionis menghancurkan Islam! "

Teringat pula satu sirah yang berlaku sebelum hijrah, Syaitan telah menyerupai seorang syeikh kononnya dari Najd, dan telah masuk dalam satu mesyuarat di Darunnadwah yang mana ia adalah mesyuarat orang2 Quraisy untuk membunuh Rasulullah SAW, Si Syaitan laknatullah itu hadir sebagai pemberi nasihat, memberi nasihat bagaimana untuk membunuh Rasulullah SAW. Juga satu peristiwa pada perang Badar, Syaitan telah masuk dalam kelompok musyrikin dan menjelma sebagai Salah seorang lelaki dari bani Mudallij, Suraqah bin Ju'tsam. aku berkira2 sendiri, sungguh, dengan kekuatan dan etika antara gerakan zionis seluruh dunia, ditambah pula bantuan syaitan laknatullah, memanglah mereka berupaya menguasai dunia, tetapi semuanya berlaku dengan izin Allah. Samsamaali mencuit tanganku, " Yusuf, yang BATIL jika dilakukan secara terancang akan mampu menewaskan yang HAQ jika tiada susun atur yang baik "...Aku berfikir sejenak, Gerakan yahudi zionis saling bertahalluf antara mereka, namun kita sesama Jamaah Islam dan ummat Islam saling menfitnah antara satu sama lain, jatuh menjatuh, buruk memburuk...astaghfirullahal 'adzim!

'Ainyaail mula memberi isyarat padaku, nampaknya sudah masanya kami keluar dari tempat ini, aku masih lagi gundah dengan apa yang terjadi, kalau inilah yang berterusan, ditambah fitnah yang semakin berleluasa antara umat Islam, dimana mahu ku cari ke'izzahan Islam selepas ini?. Sarifiyaali menenangkanku dengan suara lunak dan halusnya, kami bertujuh kemudiaannya sama2 beristighfar dan mendoakan kesejahteraan seluruh ummat Islam. Aku bertanya kepada 'Ainyaail, " Adakah lagi destinasi selepas ini? "...dengan garau 'Ainyaail menjawab, " Ini destinasi akhir kita malam ini wahai yusuf, bersedialah! "...Kami lalu kembali terbang ke awangan dengan kelajuan lebih dari sebelumnya, Kopiahku tadi jatuh entah kemana, kusut masai jadinya rambutku, ah...biar saja!.

Kali ini kami tidak melalui kota2 mahu kampung2, kami merentas hutan, padang pasir gurun dan tiba di suatu kawasan pergunungan. Dipuncak pergunungan itu dapat kulihat seakan kota besar, Mataku terbeliak!...Syarifiyaali mendekat, " Yusuf, kamu ingat sosok yang berjubah hitam tadi?...ingat yang aku katakan sebelum ini?...kamu akan tahu siapa dia sebentar saja lagi "...Aku teruja, namun sedikit gerun bila teringatkan pandangan Makhluk itu sebelum itu, tajam dan merah menyala!. Jibriyaail berseru kepada semua, " Kali ini kita di daerah Ifrit!, jangan leka dan lalai, pastikan sentiasa bersedia dan yakin sepenuhnya bantuan Allah! "...Rukiyaail datang padaku, mengingatkan lagi pesan2 Jibriyaail, katanya dalam hal ini, Jibriyaail paling luas pengalamannya. 'Ainyaail dan Jibriyaail kali ini keduanya memimpin tanganku, aku masih terpinga pinga, Ifrit??...bukankah itu Jin yang terkenal paling bijak, licik serta jahat!...aku sedikit menggeletar.

" Tenang Yusuf, ...tenang "...bisik Kasyfiyaail yang seperti biasa, tahu2 saja apa yang dihatiku. Kami perlahan2 mula memasuki kota itu, dan meluncur selaju2 lajunya terus ke singgahsana yang betul2 bertepatan di tengah kota. Istana itu kami masuki dengan berhati2, berharap agar tidak disedari. Samsamaali dan Rukiyaail nampaknya sedang terkumat kamit membaca sesuatu, dan lagaknya seperti sedang menabur pasir ke sekitar kami dan kawasan istana. Jibriyaail bertanya, " Sudah selesai Samsamaali? Rukiyaail? "...mereka berdua senyum dan mengangguk tanda selesai. " Sekarang InsyaAllah jika tiada aral, Ifrit dan kuncu kuncunya tidak mampu melihat kita "...Kata Jibriyaail, membuat aku sedikit lega, Alhamdulillah. Kami sekarang menghala ke ruang tengah istana, dan disitu aku terkejut bukan kepalang!...aku tersentak! hingga hampir2 saja terlepas dari pimpinan 'Ainyaail dan Jibriyaail.

Ruang legar istana itu penuh sendat, hingar bingar dengan bermacam jenis makhluk yang tidak mampu aku huraikan sifat zahirnya, aku beristighfar. Aku cuba lihat2 sedikit kehadapan, ada satu singgahsana besar!...dan yang paling mengejutkan ku, Makhluk berjubah hitam yang kulihat sekilas tadi, duduk megah di di atasnya, jelas kini bentuk badannya, memang perkasa, tetapi dasyat sekali wajahnya, matanya yang merah itu saja mampu membuatku kecut perut. Inilah Ifrit yang dikatakan tadi, sungguh, sesuailah wajahnya dengan reputasinya aku kira, bengis dan menakutkan!. Dalam kekalutan majlis ditengah ruang legar istana itu, Ifrit bangun berseru, " Wahai Iblis, Syaitan dan Jin, sahabat2 ku sekaliannya!...aku kira sangat sesuai malam ini kita bertukar pandangan soal menjerumuskan manusia kelembah kehinaan! "...makhluk yang lain2 itu bersorak, bertempik dan melolong tanda setuju. Aku beristighfar lagi.

'Ainyaail menerang padaku, inilah majlis bulanan anjuran Ifrit dan sekutunya yang sentiasa diadakan bagi berdiskusi soal menghacurkan ummat manusia. Aku melihat dan mengikuti perbincangan antara mereka, ada rancangan2 yang aku kira agak ke anak anakan, ada pandangan yang boleh dibangkul sampah saja, namun ada juga pandangan yang begitu bernas sekali dalam melalaikan manusia dari dekat dengan al Quran, memecah belahkan Jamaah, meninggalkan terus solat berjamaah, memukau dengan budaya hedonisme, membentuk persepsi matlamat menghalalkan cara, menghasut manusia memilih pemimpin yang zalim dan fasik bahkan banyak lagi!. Sungguh, aku tak mampu menidakkan mereka cukup licik dalam gerak kerja, memang ada yg tak boleh pakai, tapi masih banyak rancangan yang pasti akan mendatangkan kesan. Kebanyakan rancangan2 bijak itu lahirnya dari kelompok2 yang aku kira bangsawan mereka barangkali. Jibriyaail berkata padaku, " Yusuf, yang kamu lihat bijak2 dan agak kemas penampilan itu sebenarnya amat berpengalaman, pastinya mereka punya rancangan yang hebat, itulah dia al 'Awwar, Zalambur, Thabur, Dasim, dan Masuth...Iblis perosak! "...Aku tanya lagi kepada Jibriyaail, " Yang di baris belakang mereka itu siapa pula, nampak macam berpangkat juga "...Jibriyaail menjawab, " Itu antara Jin jahat Yusuf, al Ghaddar, al Khabil dan al Hajis gelaran mereka "

Tiba2, tidak disangka2 Ifrit bersuara, " Kita ada tetamu istimewa malam ini Iblis, syaitan dan Jin semua!...mereka ingat aku tidak tahu! "...Jibriyaail dan 'Ainyaail memegang kemas tanganku, sakit!. Rukiyaail, Samsamaali, Sarafiyaali, Kasyfiyaail, Mikiyaail saling berpandangan. Ifrit menyambung, " Manusia juga ada bersama, saja aku biarkan mereka dengar, terutama manusia itu!...aku tahu, manusia mudah lupa!...sekejap saja semangat, lalu terus khayal kembali! "...Gelak tawa makhluk2 aneh itu dan Ifrit bagai mahu memecah gegendang telingaku. Aku terpaksa menerima hakikat, bukan semua begitu, tapi hakikatnya majoriti berperilaku sedemikian. Aku mula ketakutan, " Bagaimana dia boleh tahu? "...Soalku pada Jibriyaail..." Aku sudah ikutimu dari awal, sedangkan kamu baru saja membaca ayat pelindung ketika dikota! "...Sampuk si Ifrit. Memang licik makhluk ini, dan kami pula sedikit tersilap langkah.

Ifrit tiba2 melayang, wajahnya bertambah bengis, matanya bersinar merah saga!...kuncu kuncunya juga nampak sudah bersiap siaga, semuanya bagai sedia untuk menerkam mangsa, Kami masih kaku tekejut, namun Jibriyaail dengan tenang berkata, " Kita ada Allah! "...Sarifiyaali dengan suara lunak dan tenangnya membaca ayatul Kursi, Syaitan2 yang nampak seperti yang biasa2 ini sudah bergelimpangan kepanasan, namun Ifrit dan para bangsawannya masih teguh dengan kebengisannya. Sarifiyaali memperkuatkan bacaan2 ruqyah, semakin lama semakin kuat dan berdengung2 gemanya, tetapi masih lagi lunak, merdu serta menenangkan. Sedikit sebanyak, bangsawan2 pengikut Ifrit mula jatuh dan mengerang kepanasan, namun Ifrit dan aku kira masih ramai bangsawannya yang masih degil dan semacam tidak tekesan dengan bacaan Sarifiyaali. Ifrit nampaknya bengang sekali, Ia berteriak menggegar kota, " Hancurkan mereka!!!!"...Mikiyaail lantas mara berdiri dihadapan menghadangi tubuhku bagi menghadapi kemungkinan serangan Ifrit terkena ku mungkin. Mikiyaail mengangguk pada Jibriyaail dan 'Ainyaail yang setia kemasnya pegangan ke atas tanganku. Ifrit dan sebilangan yang tinggal meluru laju bagai singa mahu menerkam rusa. Ketiga tiga sahabat Jin ku itu lantas bersuara menggegar kota, " ALLAHUAKBAR!!! "...tercampak Ifrit dan kuncunya bergelimpangan mengerang sakit, Kami mengambil peluang itu meluncur laju ke awangan, terus dan terus laju meninggalkan kota Ifrit. Jibriyaail tiba2 bersuara, " Kita salah langkah tadi, tapi apapun alhamdulillah, selamat semuanya, ingat!...kita ada ALLAH! "

Aku masih lagi agak kaget, 'Ainyaail berkata padaku, " Yusuf, musafir kita berakhir sudah, sekarang kami akan menghantarmu pulang ya "...aku angguk saja tanda setuju. Sarifiyaali dalam perjalanan itu mengalunkan ayat2 suci al Quran, aku beransur tenang, sungguh, suaranya begitu lunak dan merdu, mampu menenangkan siapapun aku kira. Aku terlena dalam perjalanan pulangku, penat dan juga asyik dengan bacaan Sarifiyaali. Seketika saja, aku rasa sudah berhenti angin yang menderu, begitu juga bacaan Sarifiyaali. 'Ainyaail dengan garaunya itu berseru, " Yusuf, bangun yusuf, Kita sudah tiba di tempatmu "...aku dalam keadaan separuh sedar itu terjaga dari lena, " Sudah sampai? "...Sahabat2 ku yang bertujuh itu menganguk saja, kulihat Samsamaali tersenyum manis. Hatiku mula terasa sayu, musafirku malam itu bukan saja sarat dengan pengajaran, ia juga dihiasi dengan bunga2 persahabatan yang mekar dengan begitu cepat. 'Ainyaail datang mendekat, " Yusuf, kami amat hargai kesudianmu mengikut, kembara ini berlakunya denga izin Allah Yusuf, demi memberi tahu kepada sesiapa yang mahu, sampaikanlah kepada semua akan pengajaran yang telah kamu dapati, kita pertahankan akidah dan memacu ke arah ke'izzahan Islam! "

Dalam kesayuan itu, kami berpelukan tanda perpisahan makin hampir, mutiara berbisaku mula membasahi pipi, aku sedih tetapi tetap bersyukur amat dengan pengajaran yang ku dapati. Mereka bertujuh itu semuanya memeluk dan memberi kata2 semangat buatku. Aku yang masih lagi sayu melayan perasaan, ditambah pula menghadapi satu kembara yang tidak disangka, hanya mampu mengukir senyum dan mengucap terima kasih serta mengungkap InsyaAllah. Usai sudah kami berpelukan mesra, tiba masanya kini mereka bertujuh pergi, 'Ainyaail mula melayang ke awangan, mereka memandangku penuh makna, Samsamaali tetap dengan senyumannya, aku mendongak, makin tinggi, dan hilang di dalam gelap malam...jumpa lagi sahabat!

Kira2 setengah jam selepas itu subuh membuka tirai, Bilal dan Imam Ali tiba, terkejut melihatku masih disitu. Aku kata saja kepada Bilal dan Imam yang aku tertidur dimasjid semalam. Aku berjamaah solat subuh, kupuhon dengan penuh pengharapan agar diberi kekuatan menyampaikan pengajaran yang kudapati dari pengembaraanku, benar2 aku mengharap, sudahlah kita bercekak pinggang dan berkeris parang sesama Islam, sedangkan musuh2 di alam nyata mahupun alam ghaib sana sedang bertungkus lumus mahu melumatkan kita, belum sedarkah manusia kini, belum sedarkah semua?

P/S : Membaca memang perlu tumpuan dan mengambil masa untuk menghayati, namun menulis lebih lagi mendambakan masa dan penghayatan, Syukur kepada Allah kita masih dikurnia nikmat membaca dan menulis...:)

12 comments:

salam..wah nih la hasilnya bila org gap xm seminggu hik..hik..panjangnyee artikel die..kene dok ngadap lelame

 

wslm wrhmtlh....

ahah...baca ya...ingat pesan ana kat bawah tu...membaca mmg perlu tumpuan n mgambil masa, nak2 pulak kalau artikel panjang, tapi untuk menulis lebih2 lagi memerlukan masa utk mengkaji n menghayati....:)

 

eh starting mcm advancer si peniup ney. hehe.

xm eh zul? smoga sukses :)

 

salam...

ade gaye novel tu ke?...mmg ade pesamaan...pengembaraan dengan jin...igt encik faisal je ke leh buat...hehe...

a'ah...xm la...mekaseh2..:)

 

Salam.

ALhamdulillah, ana diizinkan Allah menghabiskan bacaan walaupun sedikit terganggu dengan mutiara-mutiara yang hadir di kelopak mata. Moga hati ini menerima pengajaran dari kisah yang ditulis. Syukran. Jazakallah.

Menulislah dari hati, moga terus menusuk ke dalam hati agar hati-hati yang lalai dapat dibangunkan. Insya Allah. Moga thabat dalam perjuangan! :)

 

amboi~ panjangnye.... sy skip baca dulu. afte exam baru baca. nak baca penuh konsentrasi~ sy xde gap seminggu exam mcm org tu~ :P

 

to wardatul syaukiyyah

wslm wrhmtlh...

alhamdulillah, sempat habis ya...ermm...mOga mutiara2 ya hadir itu membayangkan penerimaan hati...sememangnya itulah hakikat umat islam hari ini...ana mahu menafikan namu x mampu sama sekali...

insyaAllah sama2 menulis dengan hati, semoga dapat disentuh hatin yang lain....insyaAllah....syukran, moga thabat juga!...

to zinnirah al jannah (semut)

haa...panjang kan, taknak ukut ke bape meter?...mane boleh skip2, baca sekarang!...hehe...okes2...sila la habiskan dulu paper anda...

Nak wat cane, MMU bermurah hati plak sem ni, sekali seminggu dia kasi gap...huk3...

 

asalamualaikum, alhamdulillah tidak rugi masa yg diambil utk membacanya.

satu penulisan yg sgt kemas dan penuh dgn manfaat.

satu garapan yg sgt kreatif dalam menyampaikan pelbagai info dan mesej yg sgt mendalam ertinya.

cuma terfikir,adakah ia berlaku dalam realiti penulis atau hanya sekadar rekaan. tidak mengapa jika ia hanya rekaan. jika benar-benar berlaku, memang wajarlah utk disampaikan :)

insya allah apa yg ingin disampaikan itu, memang sampai dan dapat difahami dgn jelas.

wallahualam

 

to milik Allah

wa'alaikumussalam wrhmtlh...

alhamdulillah, syukran meluangkan masa ya, semOga mendapat manfaat dariNya.

Semoga garapan ini, dapat diambil pengajaan darinya.

Realiti atau rekaan ya kak?...jujur jwpnnya ia adalah realiti yang difantasikan, setiap penulisan biasanya pasti akan ada trigger yg meledakkan, bukan begitu?...:)...jadi ana akui saja, permasalahan yg berlaku itu memang dilalui dalam realiti yg sebenar, rasanya kita lalui benda sama...:)...

untuk alam jin, mmg ana tidak masuk ke situ, tapi ia hasil pengkajian dan juga sedikit pengetahuan atas pengalaman berdamping dgn pengamal perubatan islam juga....namun ada juga dari sumber yg lemah, tetapi perlu di ingat ini satu fiksyen, bukan karangan khas berbentuk fiqh, tawarikh mahupun syariat...:)

insyaAllah...semOga kejelasan itu dapat digunakan sebaik baiknya, untuk ummah...

 

terima kasih atas penjelasan. kredibiliti zulhairi sebagai penulis mengagumkan. tidak hairanlah mengapa begitu ramai yg sukakan penulisan zulhairi.

teruskan menulis, moga sentiasa mendapat keberkatan dalam setiap usaha baik yg dilakukan.

selamat berjaya utk masa hadapan!

 

syukran...semoga setiap usaha yg kita lakukan mendapat keberkatan darinya...

ana suka dan seronok sekali bila org suka dan hargai tulisan ana, tetapi demi Allah ana amat2 dan lebih2 suka lagi kalau setiap dari kita melihat dari mana hakikat sebenar tulisan itu datang...tabarakallah...datang segalanya dari maha suci Allah....subhanallah...tiada yg mungkin ada tanpa izinya...ana pengantara cuma

semoga sama2 berjaya masa kini juga masa hadapan!...ameen ya robb!

 

salam...opsss...dh baca..tapi tak paham..
mcmn eh..huhuhu